Hulpverlening
Therapeuten, Coaches, Counselors, Agogisch en Maatschappelijk werkers, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, Sociaal Pedagogische Hulpverleners, Zorgprofessionals
Verbinden is hoofdzaak
Je kunt tegenwoordig geen krant, webpagina of tijdschrift meer openen zonder het woord neuro te zien staan. Bedrijven, praktijken en goeroes linken er hun nieuwe producten, diensten en concepten aan; neurodrinks, neuro-economics, neuro-leadership, en zelfs neuroknitting. En de zoekterm brain levert op ‘s werelds grootste webwinkel meer dan 100 boektitels op. Het is duidelijk: neuro is hot! En wat hot is moeten we volgen, toch?
Natuurlijk is het aardig om nieuwe 'weetjes', leuke en soms grappige feitjes, uit de hersenwetenschappen te horen. Het puberende, gewelddadige, sociale, maakbare brein: zijn wij het? Ben jij het? Wordt het ouder? Feitjes over het brein leiden tot geanimeerde gesprekken op verjaardagsfeestjes, borrels en aan de bar. Maar wat levert het u als hulpverlener (met een brein) in uw werk met mensen (met een brein) werkelijk op? Blijven het leuke en grappige feitjes of verandert uw vak wezenlijk?
Losse, onsamenhangende feitjes leveren u pas echt iets op als u nieuwe inzichten uit de neurowetenschappen verbindt met wat u allemaal door de jaren heen aan vakkennis hebt opgebouwd. Dan helpt het je inzien wanneer en waarom interventies de ene keer wel en de andere keer niet werken. Niet voor niets heeft het Nederlands Instituut voor Interpersoonlijke Neurobiologie (IPNB) de slogan ‘Verbinden is hoofdzaak’.
Masterclass voor hulpverleners
Bent u therapeut en wilt u nieuwe neurowetenschappelijke bevindingen toepassen in uw praktijk? Dan is de deze workshop van IPNB een uitkomst voor u! Na deze dag zult u niet alleen op de hoogte zijn van relevante inzichten, zoals de ontwikkeling en plasticiteit van het brein en de impact van interpersoonlijke relaties op neurobiologische processen, maar weet u met welke therapeutische interventies u de groei van neuronale circuits kunt bevorderen. Als u werkt met mensen, en dus met breinen, zijn deze nieuwe inzichten niet slechts ‘hot’ maar onontbeerlijk.
Deze eendaagse workshop begint met een korte inleiding over de nieuwe paradigma van de hersenwetenschappen. Ook worden ingewikkelde begrippen als neuroplasticiteit en epigenetica op een begrijpelijke manier uitgelegd. Vervolgens kijken we hoe we deze bevindingen kunnen inzetten om te komen tot duurzame en structurele veranderingen van mensen. Via casussen, voorbeelden en ervaringsgerichte oefeningen wordt deze praktische toepassing geïllustreerd. Tegelijkertijd leert u ook veel leer over uw eigen brein, een mooie bonus!
Compassie en empathie: zelfzorgstrategieën voor de hulpverlener
Jaren lang, dag in dag uit, luisteren naar een ander kan een opgave zijn die soms leidt tot het verlies van passie voor je werk. Daarnaast kan empathie, je inleven in de ander, soms behoorlijk lastig zijn wanneer de cliënt zijn of haar traumatische ervaringen met je deelt. Wat is er voor nodig om als hulpverlener empathisch te kunnen blijven reageren en je compassie voor je medemens niet te verliezen? In deze workshop staan we stil bij de begrippen compassie, secundaire traumatisering en de verschillende componenten van empathie. Op basis van concepten uit IPNB worden praktische strategieën aangereikt die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Het blijkt bovendien dat wanneer hulpverleners deze concepten op zowel persoonlijk als professioneel niveau toepassen, ze zelf verschuiven in de richting van een betere neuronale integratie. Een verschuiving die samengaat met een verbeterd relationeel functioneren en een algemeen gevoel van mentaal en lichamelijk welbevinden.
Lees hier meer over Interpersoonlijke Neurobiologie. Wilt u gezamenlijk met uw hele team in company een van deze workshop volgen? Dat kan! mail ons.